*wg 4. punktu na tej stronie, jajka i tłuste sery najczęściej przyczyniają się do ataków; ponadto szczególnie należy się wystrzegać (w tej kolejności): jajek, wieprzowiny, cebuli, drobiu, mleka, kawy, cytrusów, kukurydzy, fasoli, orzechów (źródło)
* zielenina - u niektórych - też może wywołać negatywną reakcję, u innych już nie - każda sama musi się przekonać, jak to u niej jest
* negatywnie na woreczek wpływają: uwodornione/utwardzone oleje, tłuszcze typu trans, margaryna, smażone jedzenie, tłuszcze nasycone (nawet olej kokosowy, który można stosować dopiero, gdy czujemy się lepiej), czerwone mięso, nabiał, jajka (z drugiej strony, jajka na twardo czy w koszulkach wydają się być w porządku), kawa (również bezkofeinowa), czekolada, lody, czarna herbata, alkohol, piwo, wino, likier, soki owocowe, woda gazowana, woda z kranu, coca-cola, owies (dla niektórych osób), pszenica, żyto, jęczmień, fasola (przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu w żółci), wiele gotowanej na parze zieleni, jak: kapusta sitowata/liściasta (collard), gorczyca, jarmuż, brukselka, brokuły (te 2 ostatnie mogą nie być tolerowane przez wszystkich), rzodkiewka, rzepa, kapusta, kalafior
* należy unikać słodzików, cukru, konserwantów, przetworzonych produktów (jak biała mąka)
* soki owocowe poza sokiem z winogron i z jabłek (ale owoce muszą pochodzić z organicznej uprawy)
(powyższe rzeczy wzięte stąd)
* przejadanie się i jedzenie pod wpływem stresu
* gotowce i odgrzewane dania - najlepiej dania jeść zaraz po przygotowaniu
* zbyt długie odstępy w jedzeniu, powinno się jeść 4-5 razy dziennie, co 2-3 godziny
*ciężkie śniadanie
* przejadanie się i jedzenie pod wpływem stresu
* gotowce i odgrzewane dania - najlepiej dania jeść zaraz po przygotowaniu
* zbyt długie odstępy w jedzeniu, powinno się jeść 4-5 razy dziennie, co 2-3 godziny
*ciężkie śniadanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz